Kategorije: Hrana i pića, Kuhanje i pečenje, Začini
MORSKA SOL JODIR. SITNA NIN 500 G/BV
SKU:
0025280
Sitna morska sol za začinjavanje
1,00 €
U cijenu je uključen PDV (25%)
KOM
Web shop je još u izradi. Kupovina će biti moguća uskoro!
Jodirana sitna morska sol je ručno ubrana na poljima soli.
Koristi se za svakodnevnu upotrebu prilikom kuhanja te je proizvod iznimne prehrambene vrijednosti i dragocjeni dar Jadranskog mora.
Razlika prirodne i ručno brane ninske morske soli
Prirodne soli čine kamena i morska sol. Kamena se dobiva iz rudnika soli, a morska sol iz mora. Većina solana proizvodi sol tako što je u proizvodnim pogonima industrijski prerađuje i tretira. Solana Nin to ne radi. Ona skuplja sol na otvorenim poljima soli na način da se u proljeće pune bazeni morskom vodom. Tokom kasnog proljeća i ljeta voda isparava, a na dnu ostaje morska sol koja se u jesen ručno “bere”. Ninska je morska sol izvorna, neprerađena i kao takva bogata prirodnim mineralima.
U ishrani je najzdravija ručno brana morska sol jer sadrži jod morskih algi koji utječe na pravilan rad štitne žljezde, brom koji je neophodan živčanom sustavu i kalij koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu.
Morska je sol lijek protiv stresa i celulita, a samim tim i eliksir za zdravu i lijepu kožu. Osim minerala i mikroelemenata, morska sol u tragovima sadrži važne aminokiseline i vitamine. Snažno utječe na razmjenu stanica u koži i potkožnom tkivu potičući metabolizam i izlučivanje štetnih tvari.
Kako se ninska sol zapravo stvara?
Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način protječe kroz pet faza. Prve četiri faze su isparavanja morske vode Jadrana zahvaljujući sunčanim i toplim danima, a peta faza kristalizacija gdje se ugušćena morska voda (salamura) pretvara iz tekućeg u kruto stanje.
Uz pomoć sunčanih i vjetrovitih dana za 1 mm soli potrebno je da ispari 8 mm vode. U Solani Nin se sol skuplja u više navrata, a prva “žetva” se vrši kada se stvori sloj od 15 – 20 mm morske soli. Prije “žetve”, tj. sakupljanja soli se ispušta salamura da se sol procijedi, odnosno da bude suha. Prosušena se sol zatim ručno prikuplja na hrpe i kao takva prevozi u skladište.
Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 t. Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice “suha” juga, maestral i lagana bura. Sezona “žetve” traje u prosjeku 63 dana tokom proljeća, ljeta i rane jeseni.
Stavlja na tržište: Solana Nin, Ilirska cesta 7, Nin
Vrste plaćanja:
- uplata na račun
- kartično plaćanje
- plaćanje pouzećem (dodatna naplata 0,99€)
Načini dostave:
- za narudžbe u RH - 4€
- besplatna za narudžbe iznad 40 €
- osobno preuzimanje u poslovnici: V. Nazora 4, Karlovac
Opis proizvida
Upotreba
Simptomi
Sastojci
Napomena
Jodirana sitna morska sol je ručno ubrana na poljima soli.
Koristi se za svakodnevnu upotrebu prilikom kuhanja te je proizvod iznimne prehrambene vrijednosti i dragocjeni dar Jadranskog mora.
Razlika prirodne i ručno brane ninske morske soli
Prirodne soli čine kamena i morska sol. Kamena se dobiva iz rudnika soli, a morska sol iz mora. Većina solana proizvodi sol tako što je u proizvodnim pogonima industrijski prerađuje i tretira. Solana Nin to ne radi. Ona skuplja sol na otvorenim poljima soli na način da se u proljeće pune bazeni morskom vodom. Tokom kasnog proljeća i ljeta voda isparava, a na dnu ostaje morska sol koja se u jesen ručno “bere”. Ninska je morska sol izvorna, neprerađena i kao takva bogata prirodnim mineralima.
U ishrani je najzdravija ručno brana morska sol jer sadrži jod morskih algi koji utječe na pravilan rad štitne žljezde, brom koji je neophodan živčanom sustavu i kalij koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu.
Morska je sol lijek protiv stresa i celulita, a samim tim i eliksir za zdravu i lijepu kožu. Osim minerala i mikroelemenata, morska sol u tragovima sadrži važne aminokiseline i vitamine. Snažno utječe na razmjenu stanica u koži i potkožnom tkivu potičući metabolizam i izlučivanje štetnih tvari.
Kako se ninska sol zapravo stvara?
Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način protječe kroz pet faza. Prve četiri faze su isparavanja morske vode Jadrana zahvaljujući sunčanim i toplim danima, a peta faza kristalizacija gdje se ugušćena morska voda (salamura) pretvara iz tekućeg u kruto stanje.
Uz pomoć sunčanih i vjetrovitih dana za 1 mm soli potrebno je da ispari 8 mm vode. U Solani Nin se sol skuplja u više navrata, a prva “žetva” se vrši kada se stvori sloj od 15 – 20 mm morske soli. Prije “žetve”, tj. sakupljanja soli se ispušta salamura da se sol procijedi, odnosno da bude suha. Prosušena se sol zatim ručno prikuplja na hrpe i kao takva prevozi u skladište.
Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 t. Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice “suha” juga, maestral i lagana bura. Sezona “žetve” traje u prosjeku 63 dana tokom proljeća, ljeta i rane jeseni.
Stavlja na tržište: Solana Nin, Ilirska cesta 7, Nin
Podijeli s prijateljima
Facebook
Twitter
LinkedIn